Projektet, genom vår projektledare Karl Andersson, har blivit intervjuad i boken "Miraklet i trä", kring energieffektivitet. Författaren Anders Steinvall har även skrivit "Batterifabriken," där han beskriver hur Northvolt valde att etablera sin stora batterifabrik just i Skellefteå.
Boken ger en ingående skildring av allt från bakgrunden till beslutet att investera i ett nytt kulturhus, till den nästan osannolika internationella framgång som byggnaden har uppnått.
Projektet kommer att presenteras under konferensen, som fokuserar på industrins behov och hur vi gemensamt kan påskynda den digitala och hållbara utvecklingen. Kontakta oss gärna så bokar vi in ett möte!
I innovationsprojektet Digital stadsutveckling har vi arbetat tillsammans för att digitalisera en stadsdel med målet att energieffektivisera och hitta nya sätt att minska klimatavtrycket.
När vi ändå digitaliserar fastigheter genom att installera energimätare och visualisera energidata, har vi också möjlighet att mäta elkvalitet. Elkvalitet visar hur mycket av elen som går till spillo i elsystemet, vilket ofta kan vara så mycket som 8%. Genom att analysera var och hur dessa förluster uppstår kan vi åtgärda dem. För att lyckas med detta krävs bättre elmätare och effektiva analysverktyg.
Den 20 juni 2024 presenterade Sami Kabir sin licentiatavhandling, "A Novel Explainable Belief Rule-Based Prediction Framework under Uncertainty," vid ett seminarium på campus i Skellefteå. Avhandlingen, som är en del av projektet Digital stadsutveckling, fokuserar på att förbättra energiprediktioner för byggnader.
Traditionella maskininlärningsmodeller, trots deras höga precision, saknar ofta förklarbarhet, vilket gör det svårt för användare att lita på resultaten. För att hantera detta problem föreslår Kabir ett förklarbart expertssystem baserat på domänkunskap, som inte bara ökar förutsägelseprecisionen utan också hanterar osäkerheter i data.
En fallstudie vid Campus Skellefteå visar att detta nya ramverk överträffar befintliga maskininlärningsalgoritmer genom att erbjuda en bättre balans mellan förklarbarhet och noggrannhet, vilket är avgörande för att bygga förtroende för AI i kritiska tillämpningar.
En artikel från projektet vid namn "An Advanced Explainable Belief Rule-Based Framework to Predict the Energy Consumption of Buildings"
publicerades i MDPI Energies journal den 9 april 2024.
Artikeln presenterar ett avancerat förklarbart regelbaserat expertsystem (eBRBES) för att förutsäga energiförbrukningen i byggnader. Det tar hänsyn till faktorer som golvyta, dagsljus, inomhusbeläggning och uppvärmningsmetod (fjärrvärme eller el). eBRBES-ramverket optimerar parametrar och struktur för att förbättra noggrannheten samtidigt som det hanterar osäkerheter i data. Artikeln introducerar också en ny algoritm, Belief Rule-Based adaptive Balance Determination (BRBaBD), för att uppnå en optimal balans mellan förklarbarhet och noggrannhet. Med hjälp av data från Skellefteå Kraft validerades ramverket och visade sig överträffa moderna maskininlärningsalgoritmer med 85,08 % när det gäller att balansera förklarbarhet och noggrannhet.
Framöver planerar vi att integrera semi-supervised learning med BRBES för att förbättra prestanda med oetiketterade data och undersöka nya metoder för att utvärdera förklarbarhet mot faktiska resultat i XAI-modeller.
Projektet kommer att finnas på plats under Mötesplats Lycksele och även ställa ut i en monter. Kom och träffas oss där!
Datum: 29 maj ‒ 30 maj 2024
Plats: Hotell Lappland, Lycksele
Tema: Västerbotten, föregångare i omställning. Hur höjer vi tempot?
14-16 Maj 2024, Luleå
Projektet kommer att delta i en samarrangerad monter under Demo North Summit, en plattform som samlar aktörer som arbetar med att utveckla innovationer för storskaliga lösningar och hjälpa till att förbättra miljöutmaningar.
Välkommen till Arctic Challenge Hackathon 2023! Från måndagen den 27 november till onsdagen den 29 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring utmaningar inom 5G, digitala tvillingar och mer. Vi bjuder även in andra studenter att delta på Skellefteå Campus.
28 sep. 2023, 10:00 - 16:30, Luleå
Luleå tekniska universitet, Telia och Luleå Science Park, arrangerar ett partnerskapsevent. Välkommen till en dag fylld av insikter och upptäckter när vi utforskar potentialen hos framtidens digitala infrastruktur och industri.
Vid Vinnovas Mötesplats Avancerad Digitalisering 2023 tilldelades utmärkelsen "Årets ambassadör för Avancerad Digitalisering" Digital Stadsutveckling - Campus Skellefteås projektledare, Karl Andersson. Karl vill uttrycka sin tacksamhet till alla partners och medarbetare som har bidragit till framgången i våra projekt.
Energi- och näringslivsminister, tillika vice statsminister Ebba Busch har besökt campus i Skellefteå för en presentation av projektet Digital stadsutveckling - campus Skellefteå. Projektet tillhör programmet Avancerad Digitalisering som regeringen nu avser att växla upp till att omfatta en miljard kronor årligen i total budget.
"Vi välkomnar självklart den ambitionshöjning regeringen nu aviserat där vi inom sektorn för högre utbildning kan bidra med tillämpad och behovsmotiverad forskning och innovation inom digitalisering för att stärka svensk industri", säger Karl Andersson, projektledare och professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.
”Accelerera Sveriges förmåga att utveckla och använda ny digital teknik och digitala tjänster i industrin”, det är målet för det Vinnovafinansierade innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. Hittills har omkring 70 projekt fått pengar, den senaste utlysningen stängde 14 februari och drog in ytterligare 46 ansökningar som nu ska utvärderas.
Klicka på YouTube filmen till vänster.
22 mars, 2023, kl. 13.00-13.40
Projektet deltar under Sweden Innovation Days med ett webinar där vi presenterar vårt arbete. Det globala eventet Sweden Innovation Days pågår under tre dagar och riktar full uppmärksamhet på hur vi kan möjliggöra innovation som har en betydande inverkan på samhälle, miljö och ekonomi.
23 feb. 2023, 09:00 - 13:00, Luleå
Under denna halvdag kommer ni att inspireras av en av våra bästa hockeyspelare genom tiderna, årets innovatör och en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser. Lyssna på hur det går att utmana könsrollerna i öl-branschen, innanförskap, effektivt självledarskap och omedvetet exkluderande uttryck. Ta också del av erfarenheter, tankar och arbetssätt kring hur företag som LKAB och Substorm arbetar med jämställdhet.
Under tre dagar löste studenter, forskare och utvecklare företagsproblem inom IoT, Edge computing, 5G och informationssäkerhet.
Välkommen till Arctic Challenge, ett unikt hackathon med fokus på IoT, LoRa, Edge computing, 5G och informationssäkerhet. Från tisdagen den 22 november till torsdagen den 24 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring ovanstående ämnen. Vi bjuder även in andra studenter med motsvarande kompetens, antingen på plats eller online.
Se en kort film om projektet där professor och projektledare Karl Andersson berättar om syftet med arbetet.
Den nya byggnad som planeras på Campus Skellefteå vid Skellefteälven kommer att få en unik energilösning. Den ska försörjas med den energi som ”skrapats ihop” från byggnaderna intill. ”Det handlar om att flytta energi både vad gäller tid och plats”, säger projektledaren, professor Karl Andersson.
Vinnova har beviljat projektet ”Digital stadsutveckling - campus Skellefteå” där Luleå tekniska universitet samverkar med ABB, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun. I projektet kommer man att bygga ett energy management-system för att ta sig an utmaningen att i tid och rum flytta effektbehov på en geografisk plats och på så vis nyttja infrastrukturen effektivare och mera resurssnålt.