MÖTESPLATS LYCKSELE

Projektet kommer att finnas på plats under Mötesplats Lycksele och även ställa ut i en monter. Kom och träffas oss där!
Datum: 29 maj ‒ 30 maj 2024
Plats: Hotell Lappland, Lycksele
Tema: Västerbotten, föregångare i omställning. Hur höjer vi tempot?

DEMO NORTH SUMMIT

14-16 Maj 2024, Luleå
Projektet kommer att delta i en samarrangerad monter under Demo North Summit, en plattform som samlar aktörer som arbetar med att utveckla innovationer för storskaliga lösningar och hjälpa till att förbättra miljöutmaningar.

Arctic challenge hackathon 

Välkommen till Arctic Challenge Hackathon 2023! Från måndagen den 27 november till onsdagen den 29 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring utmaningar inom 5G, digitala tvillingar och mer. Vi bjuder även in andra studenter att delta på Skellefteå Campus.

FRAMTIDENS DIGITALA INFRASTRUKTUR I NORR

28 sep. 2023, 10:00 - 16:30, Luleå

Luleå tekniska universitet, Telia och Luleå Science Park, arrangerar ett partnerskapsevent. Välkommen till en dag fylld av insikter och upptäckter när vi utforskar potentialen hos framtidens digitala infrastruktur och industri.

Årets ambassadör för Avancerad Digitalisering 2023

Vid Vinnovas Mötesplats Avancerad Digitalisering 2023 tilldelades utmärkelsen "Årets ambassadör för Avancerad Digitalisering" Digital Stadsutveckling - Campus Skellefteås projektledare, Karl Andersson. Karl vill uttrycka sin tacksamhet till alla partners och medarbetare som har bidragit till framgången i våra projekt.

projektbesök av vice statsminister

Energi- och näringslivsminister, tillika vice statsminister Ebba Busch har besökt campus i Skellefteå för en presentation av projektet Digital stadsutveckling - campus Skellefteå. Projektet tillhör programmet Avancerad Digitalisering som regeringen nu avser att växla upp till att omfatta en miljard kronor årligen i total budget. 
"Vi välkomnar självklart den ambitionshöjning regeringen nu aviserat där vi inom sektorn för högre utbildning kan bidra med tillämpad och behovsmotiverad forskning och innovation inom digitalisering för att stärka svensk industri", säger Karl Andersson, projektledare och professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.


Miljardprojektet som ska sätta fart på digitaliseringen

”Accelerera Sveriges förmåga att utveckla och använda ny digital teknik och digitala tjänster i industrin”, det är målet för det Vinnovafinansierade innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering. Hittills har omkring 70 projekt fått pengar, den senaste utlysningen stängde 14 februari och drog in ytterligare 46 ansökningar som nu ska utvärderas.

PRESENTATIONER

Välkommen att se ett inspelat webinar där projektet och dess parter berättar om arbetet som göras.


Klicka på YouTube filmen till vänster.

Välkommen till Webinar 

22 mars, 2023, kl. 13.00-13.40
Projektet deltar under Sweden Innovation Days med ett webinar där vi presenterar vårt arbete.  Det globala eventet Sweden Innovation Days pågår under tre dagar och riktar full uppmärksamhet på hur vi kan möjliggöra innovation som har en betydande inverkan på samhälle, miljö och ekonomi.

Jämställdhetskultur som konkurrensfördel

23 feb. 2023, 09:00 - 13:00, Luleå
Under denna halvdag kommer ni att inspireras av en av våra bästa hockeyspelare genom tiderna, årets innovatör och en av Sveriges mest jämställda arbetsplatser. Lyssna på hur det går att utmana könsrollerna i öl-branschen, innanförskap, effektivt självledarskap och omedvetet exkluderande uttryck. Ta också del av erfarenheter, tankar och arbetssätt kring hur företag som LKAB och Substorm arbetar med jämställdhet.

Tack alla som deltog under Arctic Challenge Hackathon!

Under tre dagar löste studenter, forskare och utvecklare företagsproblem inom IoT, Edge computing, 5G och informationssäkerhet.

Arctic Challenge Hackathon

Välkommen till Arctic Challenge, ett unikt hackathon med fokus på IoT, LoRa, Edge computing, 5G och informationssäkerhet. Från tisdagen den 22 november till torsdagen den 24 november samarbetar Masterstudenter från LTU kring ovanstående ämnen. Vi bjuder även in andra studenter med motsvarande kompetens, antingen på plats eller online.

FILM om projektet

Se en kort film om projektet där professor och projektledare Karl Andersson berättar om syftet med arbetet.  

NYTT HUS I SKELLEFTEÅ FÅR ENERGI FRÅN GRANNBYGGNADER

Den nya byggnad som planeras på Campus Skellefteå vid Skellefteälven kommer att få en unik energilösning. Den ska försörjas med den energi som ”skrapats ihop” från byggnaderna intill. ”Det handlar om att flytta energi både vad gäller tid och plats”, säger projektledaren, professor Karl Andersson.

DIGITALISERINGSPROJEKT SKAPAR UNIK ENERGILÖSNING

Vinnova har beviljat projektet ”Digital stadsutveckling - campus Skellefteå” där Luleå tekniska universitet samverkar med ABB, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun. I projektet kommer man att bygga ett energy management-system för att ta sig an utmaningen att i tid och rum flytta effektbehov på en geografisk plats och på så vis nyttja infrastrukturen effektivare och mera resurssnålt.